Skip to content

PostgreSQL 9.0 duyuruldu.

Tabii geçen hafta yazmam gereken bir yazı idi :-) Ancak sürüm öncesinde web tarafını ve tabii ki paketleme tarafını üstlenmem ve sadece geçen hafta sürümden önceki son 3 günde 40 saatimi bu işlere ayırmam ve sonrasında da diğer işler nedeniyle ancak vakit bulabildim.  Basın duyurusunun çevirisi aşağıda:


20 Eylül 2010: PostgreSQL Global Development Group, dünyanın lider açık kaynak kodlu ilişkisel veritabanı sunucusu olan PostgreSQL'in 9.0 sürümünü duyurdu. Bu ana sürüm güvenlik, uygulama desteği, gözlemleme, başarım ve özel verilerin saklanması konusundaki özelliklerini daha da geliştirmiştir. Bu sürüm ayrıca özellikle yeni replikasyon yetenekleri ile kullanıcılar tarafından beklenmektedir. Bu özelliklerle cloud hosting ve ölçeklenebilir uygulamalara uyum daha da artmıştır.


2ndQuadrant'ın CTO'su ve hot standby özelliğinin ana geliştiricisi Simon Riggs, "9.0 sürümündeki gömülü eplikasyon ve hot standby sunuculardan salt okunur sorgu çekebilme özellikleri, PostgreSQL'de uzun yıllardır beklenen bir özellikti." dedi, ve devam etti: "Verimli, düşük gecikme süreli replikasyon verinizi daha iyi korur, ayrıca hot standby toplam sahip olma (TCO) maliyetinizi belirgin derecede düşürür. Ticari veritabanlarında bunlar ek özellik olarak gelir ve binlerce dolara malolur."


PostgreSQL 9.0, 64-bit Windows desteği, seçimsel ve kolon bazlı triggerlar, disk üzerinde güncelleme desteği, ertelenebilir tekil kısıtlamalar ve yüksek başarımlı mesajlaşma gibi özelliklerle veritabanı tasarımı ve başarımının her aşamasını geliştiren yeni özelliklerle gelmektedir. Yeni özelliklerin tam listesi için sürüm bilgi sayfasına
bakabilirsiniz.


Afilias CTO'su Ram Mohan'ın yeni sürüm hakkındaki yorumu: "Dünyanın önde gelen alan adı kayıt noktalarından birisi olarak, PostgreSQL 9.0 ile birlikte gelen disk üzerinde güncelleme özelliğini görmekten çok memnunuz. Bu özellik, yeni sürümlere geçişimizi çok kolaylaştıracak ve 16 milyonluk alan adı veritabanımız çok kısa süre kapalı kalacaktır."


OpenBravo CTO'su Paolo Juvara, "Yeni özellikler çok heyecan verici -- özellikle ertelenebilir tekil kısıtlamalar müşterilerimizin update sorgularını çok hızlandıracaktır." dedi.


İsveç'deki Micro Systems'ın kurucusu olan Marc Balmer, geliştirilmiş LISTEN/NOTIFY yetenekleri hakkında konuştu: "Asenkron bildirimlerdeki yeni veri yükleme seçeneği, arcapos uygulamamızı daha da
kuvvetlendirecektir."


Geliştiricilerimize, ve aralarında NTT Open Source, EnterpriseDB, 2ndQuadrant, Red Hat'in de olduğu şirketlere bu yeni sürüme katkıları için teşekkür ederiz.


"CAIXA Bank'da görev kritik finansal ortamlarda, operasyonlarımızı destekleyecek kaliteye sahip olduğu için PostgreSQL'i kullanıyoruz. PostgreSQL'in yeni sürümü, PostgreSQL'in iş gereksinimlerimizi
karşılamak için ne kadar hızlı geliştirdiğini gösteriyor."


PostgreSQL hakkında: PostgreSQL dünyanın önde gelen açık kaynak kodlu veritabanı sunucusudur. Binlerce kişilik kullanıcı ve geliştirici grubu ve onlarca kurum ve organizasyonun desteğini arkasına almıştır.
PostgreSQL projesi 20 yıllık eşsiz mühendislik çalışmasının ürünüdür. PostgreSQL'in oturmuş özellikleri sadece en üst seviyedeki ticari veritabanları ile aynı olmakta kalmıyor, aynı zamanda kararlılık,
güvenlik, genişletilebilirlik ve gelişmiş veritabanı özellikleri açısından birçoğunu geride bırakıyor. Ayrıntılı bilgi almak ve topluluğa katılmak için www.PostgreSQL.org adresini ziyaret edebilirsiniz.


Genişletilmiş Basın Bülteni


Özellik Listesi


9.0 sürümü, geliştirici sayımızdaki ivmelenen artışın bir göstergesi olarak, eşine az rastlanır derecede yeni büyük özellikler içermektedir:



Replikasyon ve Ölçeklenebilirlik



  • Hot Standby

  • Streaming Replication



Yönetim ve Güvenlik



  • Bütünleştirilmiş ve disk üzerinde ana sürüm güncelleme desteği (pg_upgrade)

  • RADIUS Yetkilendirmesi

  • Parola Kuvvet Kontrolü (passwordcheck)

  • Daha Kolay Veritabanı Yönetim Komutları (GRANT ON ALL ve DEFAULT PERMISSIONS)



Veritabanı Tasarımı ve SQL



  • Ertelenebilir Tekil Kısıtlamalar (Deferrable Unique Constraints)

  • Duruma bağlı Tetikleyiciler (Trigger)

  • Kolon Bazı Tetikleyiciler (Trigger)

  • Yeni Windowing Fonksiyonları (ROWS PRECEDING ve FOLLOWING)



Stored Procedurelar



  • Anonim Procedure Kod Blokları (DO ifadeleri)

  • Geliştirilmiş Perl ve Python Stored Procedure desteği (Python 3 desteği dahil)

  • Stored Procedure Çağrılarında Named Parameter Desteği



Başarım ve Gelişmiş Özellikler



  • Gelişmiş Event Messaging (LISTEN/NOTIFY)

  • 64-bit Windows Desteği

  • ORM tarafından üretilmiş sorguların optimizasyonu (JOIN kaldırılması)

  • Sayısal olmayan veriler için tekil anahtarlar (Exclusion Constraints)

  • Anahtar-değerli veri için gelişmiş destek (HStore)

  • JSON ve XML formatında EXPLAIN Plan Çıktıları


Bu özellikler hakkında daha fazla bilgi



Bu özellikler hakkında daha fazla bilgi almak için aşağıdaki kaynaklara gözatabilirsiniz:



Nereden İndirebilirim?



Belgeler



HTML belgeler ve yardım sayfaları PostgreSQL ile kurulurlar, ancak isterseniz etkileşimli çevrimiçi belgelerimizde arama yapabilir, gezinebilir ve yorum yapabilirsiniz.


Lisans


PostgreSQL sadece lisanslanan kaynak kodun haklarını ve lisans bilgisinin tutulmasını yeterli gören ve BSD lisansına benzeyen PostgreSQL Lisansını kullanır. Bu OSI sertifikalı lisans esnekliği ve kurumlara sağladığı kolaylık nedeniyle beğenilmektedir -- çünkü PostgreSQL'in kodunun ticari ya da kapalı kodlu uygulamalarda
kullamına izin vermektedir. Çoklu şirket desteği ve kodun herkes tarafından sahiplenilmesi nedeniyle BSD lisansı PostgreSQL'i kendi ürünlerine gömmek isteyen firmaların lisans ücreti, üreticiye bağımlılık ve lisansın değişmesi konularındaki korkularını ortadan kaldırmaktadır.



Bağlantılar


Web Sayfaları



Basın Bilgisi


Türkiye

Devrim GÜNDÜZ
devrim@PostgreSQL.org

+90 532 6339886


Trackbacks

No Trackbacks

Comments

Display comments as Linear | Threaded

No comments

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.
E-Mail addresses will not be displayed and will only be used for E-Mail notifications.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA


To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA

Form options