Skip to content

Siz siz olun root parolasını unutmayın (alternatif başlık: Kurşun döktürme zamanı gelmiş)

Daha önce defalarca yaptığım ve basit bir LVM işlemi için önceki hafta Çarşamba akşamı bir sunucunun başına gittim.

Fiziksel olarak yanına gitmeme gerek yoktu bu iş için; ancak hem sunucuya o anda yakın olmam hem de o anda sunucu üzerinde yapılacak diğer işlemlerde gerekirse destek olmak için ISP'nin yolunu tuttum.


 Yazdığım gibi: Basit bir LVM işlemi idi. LVM'de olan bir disk bölümüne boşta olan başka bir disk bölümünü ekleyecektim. İşlemi yaptım. Sunucu rack içinde taşınacağından o işlemden sonra sunucuyu kapattık.



20 dk kadar sonra sunucuyu tekrar açtık; ancak bağlanamadık bir türlü. KVM desteği alınca gördük ki Linux dosya sistemini kontrol ediyor. "Peki, etsin" dedik ve bekledik 20 dk kadar sonra tekrar KVM desteği ile sunucuya bakınca genelde sevimsiz olabilecek bir ekran gördük (tam metin aklımda değil :-) : "Ya root parolasını girin ya da reboot edeceğim kendimi" denebilecek ünlü ekran Biraz üste bakınca LVM'e eklediğim partitionu fstab içinden kaldırmadığımı farkettim. Kolay çözülebilir birşeydi. root parolasını girip fstab'ı düzenleyip çıkacaktım.


Evdeki hesap çarşıya uymadı.


root parolası için o anda odada olan 4 kişi de birbirine baktı :-) Hep sudo ile iş yapmaya alışmışız ve root parolasının ne olduğu belli değil --işin daha kötüsü parolayı en son kimin değiştirdiği de belli değil :-)


Tüm olasılıkları denedik. Ancak bir türlü root parolasını bulamadık.


Single modda açıp dosyayı düzenlemek aklıma geldi -- ama tabii bu işlem fstab'dan sonraki süreçte çalıştığı için fikir bir işe yaramadı.


Sonra aklıma sunucuyu DVD'den boot etmek geldi. Elimde 3 tane dağıtım vardı: RHEL 5.3, CentOS 5.3, Ubuntu 9.04 . Sunucu CentOS olduğu için sanırım, bir refleks ile önce Red Hat'i, sonra da CentOS'u koyduk -- ama sunucu kesinlikle boot etmiyordu. BIOS'da tek bıraktım CD sürücünü; ııh yine de boot etmiyor :-)


Ardından "Acaba alet DVD mi okumuyor?" fikrini ortaya attım ve Ubuntu CD'sini verdik CD sürücüsüne -- gerçekten de derdi o imiş. Ubuntu sağolsun güzelce açtı ve derdimize bir miktar derman oldu.


Kısacası: Siz siz olun; root parolasını sakın unutmayın.

Trackbacks

No Trackbacks

Comments

Display comments as Linear | Threaded

Devrim GÜNDÜZ on :

Bilmem... Olur muydu?

Devrim GÜNDÜZ on :

İçeri girebilsem olabilirdi :-)

ömer fadıl usta on :

Yanımızda ufak usb flash diskler taşımak çoğu zaman cd/dvd taşımaktan daha kolay oluyor.
Tek dezavantajı bazı eski anakartlarda malesef usb-boot seçeneğinin olmaması.

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.
E-Mail addresses will not be displayed and will only be used for E-Mail notifications.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA


To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA

Form options