Skip to content

HP dv5-1235et macerası -- 2 bölüm: Linux desteği

Makinayı kurduktan sonra güncellemelerini bitirdim ve reboot ettim. Artık kablosuza geçme zamanı gelmişti. O da ne? Linux görmüyordu kablosuz kartını.

HP'nin sitesindeki ürün sayfasında 3 alternatif vardı: Intel, Broadcom ve "HP Integrated module"


Eski Asus dizüstümde Intel olduğu için Intel tecrübem vardı, ama kart o değildi. İkinci denemeyi klasik b43-fwcutter ile yaptım -- önceki dizüstümde bu şekilde kullanmıştım ve bunu da aynı şekilde düşündüm. O da olmadı. Üçüncü kartı düşünmek dahi istemiyordum; çünkü Linux desteği olmadığına kendimce emindim.


Pazartesi günü HP'yi aradım. Derdimi iyi anlattım sanıyorum; beni teknik birisine aktardılar. Özetle konuşma şu idi: Eğer aletin üzerindeki kablosuz modelini bir şekilde öğrenebilirsem ndiswrapper ile kullanabilecektim.


HP telefonda gerçekten güzel bir destek verdi. HP Integrated Module denen şeyin aslında bluetooth cihazı olduğunu söyledi ve zaten o Linux'da çalışıyordu :-) (Hatta ek bilgi: HP sadece Intel ve Broadcom ile geliyormuş). Peki kart Broadcom ise sürücüsü? "Elinizdeki cihazın sadece Vista desteği var; o yüzden de sitemizde sadece Vista sürücüleri var" yanıtını alınca telefonu kapatıp Windows'a döndüm. İhsan'ın yardımı ile bir program kurup tüm sürücüleri aktardık diske. lspci çıktısı şu şekilde idi bu arada:


02:00.0 Network controller: Broadcom Corporation BCM4312 802.11b/g (rev 01)


Vista sürücülerini denedik ndiswrapper ile -- ama acı gerçek: ndiswrapper henüz Vista için hazır değildi. Ne yapabilirdik? XP sürücülerini bulmak gerekli idi. Bulmak çook zor olmadı. İhsan XP sürücüsünü gönderdi (Not: Dell'in sitesinde var) ve birkaç denemeden sonra (benim hatam; blacklist dosyasına ndiswrapper ile kuracağım sürücüyü yazdığımı biraz geç farkettim :-P) sürücüyü yükledim. Sonuç:


 # ndiswrapper -l
bcmwl5 : driver installed
    device (14E4:4315) present


Harika! Artık kablosuz bağlantım vardı.


Bu arada Dell'in sitesindeki sürücü .exe formatında:


http://ftp.us.dell.com/network/R174291.exe


Ama öğrendim ki unzip bunu açıyormuş :-). O şekilde kurabildim sürücüyü :-) Reboot etmem gerekti ndiswrapper ile kurduktan sonra; nedenini bilmiyorum şimdilik.


 Kablosuz derdini hallettikten sonra bir miktar rahatlamıştım; zira kalan şeyler çok kritik değildi. İstanbul'a dönüşte uğraşabilirdim


ve öyle yaptım. Tam olarak elimdeki listeyi yazayım da belki birisinin işine yarar bir gün:



- Webcam: Bus 002 Device 003: ID 064e:c107 Suyin Corp.  Bu kamera Fedora 9 ve Ubuntu 9.04 ile çalışıyor.


- Ekran kartı: 01:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation GeForce 9600M GT (rev a1) . Artık malum; Nvidia'nın Linux desteği güzel. Fedora için kernel-devel paketini yüklemem yetti; init 3 -> modülü yükle -> init 5 sürücünün kurulumu için yeterli oldu.


- Ethernet kartı: 03:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller (rev 02) Bilindik bir kart; sorunsuz destekleniyor. Fedora ve Ubuntu'da denedim.


- Touchpad: Fedora 9 ve Ubuntu 8.04 ve üzerinde eksiksiz destekleniyor.


- Firewire: 06:00.0 FireWire (IEEE 1394): JMicron Technologies, Inc. IEEE 1394 Host Controller  Fedora ve Ubuntu'da sorunsuz destekleniyor.


- Kart okuyucu: 06:00.1 System peripheral: JMicron Technologies, Inc. SD/MMC Host Controller Bu cihaz Fedora ve Ubuntu'da sorunsuz destekleniyor.


- Lightscribe: Lighscribe'ın kendi sitesindeki programlar (kapalı kaynak kodlu!!!) ve k3b ile sorunsuz şekilde kullanılabiliyor.


- Ses kartı: 00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) HD Audio Controller (rev 03)  Bu kart  desteklendi yine. Ancak bazı sayfalarda şunun modprobe.d altında varsa alsa-base.conf içine (yoksa yaratabilirsiniz o dosyayı) şunu ekleyin:


options snd-hda-intel model=hp-dv5 enable_msi=1

Bunun geçerli olması için reboot gerekiyor. Bu satırla dahili mikrofonu etkinleştirebilirsiniz. Ancak ben arada sesin kesildiğini görüyorum. Çok da araştıramadım ama reboottan sonra düzeliyor :-P (Tabii ki bu satırı yazmak bana yakışmadı; çözünce buraya yazarım tekrar)


- Parmak izi okuyucusu: Şu ana kadar uğraşmadım. Belirli noktalarda başarılı olanlar var; bir ara bakacağım. Özellikle Gnome 2.26'da fprintd ile desteğin geldiğini okudum ama deneyemedim henüz.


- Uzaktan kumanda: Bunu bilerek en sona koydum. Beni çok şaşırtan ve bir o kadar da zevk veren bir özellik oldu bu. HP'nin bir IR portunun olmadığını ve içinde sadece bir alıcısı olduğunu öğrenince şaşırmadım değil :-) Ama beni asıl şaşırtan Elisa ile kumandanın hemen hemen her özelliğini kullanabildiğimi görmek oldu. HP'nin Windows'daki QuickPlay'inin Linux karşılığı denebilecek bu program gerçekten (belki benim için değil ama) son kullanıcı için çok hoş olabilir.


Şimdilik bu kadar; ileride tekrar yazarım.




Trackbacks

No Trackbacks

Comments

Display comments as Linear | Threaded

No comments

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.
E-Mail addresses will not be displayed and will only be used for E-Mail notifications.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA


To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA

Form options