Skip to content

Fedora 11, Nvidia ekran kartları ve olası ses sorunları

Fedora 11'e geçişimde (bununla ilgili yazı ayrıca gelecek)donanım ile ilgili iki sorun yaşadım. Biri ses kartı ile ilgiliydi.Fedora 9'dan güncelleme yaptıktan sonra laptop sesi az geliyordu. Menülerde görebildiğim tüm şeylere baktım ama hepsi en üst seviye sesi gösteriyordu.


Google'a bakındım. Sorunun Fedora 11 ile karşılaşılabilen bir sorun olduğunu gördüm. İlgili madde burada. Sizin de başınıza gelirse gst-mixer paketini yükleyip sesi arttırabilirsiniz.


 ikinci sorun ise Nvidia ile ilgiliydi. Sorunun yarısı benden kaynaklandı: Elimde 2-3 ay önce indirdiğim Nvidia sürücüsü vardı. Çekirdek ile ilgili hatalar verdi. Ben ilk anda ısrar ettim ama sonra Nvidia'nın 185.18.14 sürümünü çıkardığını gördüm. Changelog'daki ilk madde şu idi:



  • Improved compatibility with recent Linux kernels.


Güncel sürücüyü indirince kurulum bitti -- ama bu sefer de X başlamıyordu. Mesajlar çok açık değildi; o yüzden Google'a danıştım yine.


Sorun açık kaynak kodlu nouveau sürücüsü ile ilgili imiş. nouveau Nvidia için AKK sürücü -- ve aynı zamanda nvidia modülünün yüklenmesini *engelliyormuş*.  Çözmek için /etc/modprobe.d/blacklist.conf içine


blacklist nouveau


yazdım. Reboottan sonra derdim çözüldü. :-)