Skip to content

YETER, HAYALLERİMİZİ ÇALDINIZ, GELECEĞİMİZİ ÇALDINIZ!

Şu yazıyı bana yazdırdınız ya...

1990 yılında karar vermiştim Ankara'da okumaya. Kuzenlerim de oradaydı hem, bir de güzel şehirdi Ankara. Kızılay'da metro çalışması vardı ama şehir mutluydu. 1993'de Ankara'ya yerleştiğimde içimde bir ümit vardı. Zaten iyi olan hayatımın daha da iyi olacağını düşünüyor, ona göre hayaller kuruyordum. 1994'de belediye seçimlerinde ilk hayalim kabusa döndü. Ankara'da ilk değişim başlamıştı bile çoktan. Oysa ben ne hayaller kuruyordum! Aşık bile olamıyordum artık sizin yüzünüzden. AŞKIMI ÇALDINIZ, AŞKIMI!

Bir işim oldu,üstelik işimi öyle bir sevdim ki... Öğretmen olan annem ve babamdan etkilendim galiba, işimi "vatanı" sever gibi sevdim. Vatan derken, sizin gibi değil, gerçekten vatanı sever gibi sevdik. 3 arkadaş 2 hafta Türkiye'yi dolarşıken Van'dan İzmir'e otobüsle giderken de mutluyduk biz, yüzümüzde gurur vardı. Ülkeye Özgür Yazılım'ı getirecektik, ülkemizi kurtaracaktık. Oysa siz ne yaptınız? HAYALLERİMİZİ YIKTINIZ, HAYALLERİMİZİ ÇALDINIZ!

"Bak bu yerli marka, bunu alalım, bunu destekleyelim" diye gezerdik biz. Oysa siz hepsini sattınız, satmadıklarınızı ele geçirdiniz ve bize karşı kullandınız. Bizi yerli markalarımızdan nefret eder hale getirdiniz.

Gecenin 4'ünde taksisine bindiğimde beni evime kadar güleryüzü ile bırakan taksicim vardı. Adamı bilirdim, dünya görüşümüz farklı idi, ama o işini yapıyordu, ben de ona saygı gösteriyordum. Şimdi adam "asmayalım da besleyelim mi?" diyor. Siz ne yaptınız, biliyor musunuz? BENİM ÇEVREMİ ÇALDINIZ, ÇEVREMİ!

Dünyanın en büyük şirketleri birer ikişer iş teklifinde bulunurken "Orada bulgur pilavı yiyemem ben", "Zaten İstanbul boğazı ne güzel ya", "Ocakbaşında etin keyfi nerede?", "bak ben bu evde doğmuştum" bahaneleriyle, ama aslında bu ülke için reddettik o teklifleri. Bu ülkeyi biz kurtacaktık, biz ileriye taşıyacaktık. Okumayanlara okutacaktık. Bu ülkenin esnafı kalkınsın diye paramızı burada kazanacaktık. Ama siz ne yaptınız? BİZİM GELECEĞİMİZİ ÇALDINIZ, GELECEĞİMİZİ!

Her gün aynı otobüste, aynı serviste, aynı bakkalda, aynı benzincide karşılaştığımız, "farklı görüşte" olduğunı bildiğimiz ama birbirimize hep severek sarıldığımız dostlarım vardı benim. Farklılıkları kabul etmiş, birbirimizi öyle sevmiş, birbirimizin hassasiyetlerine saygı duymuş, sevgi ile bağlandığımız dostlarımız vardı bizim. Şimdi sokakta yürürken "acaba bunun elinde satır var mı, eşim şort giydiği için laf atarlarsa ne olur?" diye dolaşır hale getirdiniz, farklılıklarımızı düşmanlaştırdınız. Siz ne yaptınız biliyor musunuz? DOSTLARIMI ÇALDINIZ BENİM; GÜVENİMİZİ ÇALDINIZ!

Bir oğlum oldu, onu istediğim gibi büyütmeyi hayal etmiştim. Eğitimi de gönlümüzden geçen gibi olacaktı. Ülkesine bağlı, Atatürkçü, bilim ve sanatla ilgilenen bir çocuk olsun istemiştim. Önce MEB'i çaldınız, sonra okullarımızı. İnsanlar çocuklarına bilimsel eğitim vermek için dişinden tırnağından attırır hale geldiler. Evlerini taşıdılar, sustular. Siz hiç oğlunuz eve bugün gelebilecek mi diye endişelendiniz mi kitapsızlar? Yaşadınız mı o duyguyu? Ben yaşadım sizin yüzünüden! SİZ BENİM OĞLUMU ÇALDINIZ, OĞLUMU!

Akşam olunca bir kitap okuyalım, bir film seyredelim istemiştim. Eşimle yürüyelim istemiştim. Bir kız çocuğumuz olsun, adını da Arya koyalım, Arya gibi büyüsün istemiştik. Elimizde Twitter, haber takip etmekten eşimizin elini tutamaz olduk. Endişeden birbirimize yaklaşamaz olduk. Endişeli gözlerle daha kendi geleceğimizi göremiyorken kızımızı düşünemez hale geldik. Ne yaptınız, anladınız mı? EŞİMİ ÇALDINIZ, EŞİMİ! KIZIMIZI ÇALDINIZ, KIZIMIZI!

Bu ülkede kalıp bu ülkenin geleceğini kurtacağımızı sanmıştık. Oysa bu ülkenin geleceği biz değilmişiz. Eğitimimimizle, görgümüzle, herşeyimizle bu ülkeye ait değilmişsiz biz. Siz ne yaptınız, biliyor musunuz? UMUDUMUZU ÇALDINIZ, UMUDUMUZU!

Şimdi ülke de sizin olsun. 3. havalimanından uçuracağınız uçaklarınız da sizin olsun, benim hayallerim uçmuş zaten. Köprüler de sizin olsun, duble yollarınız da. Bunların hiçbir işe yaramadığını biz bu halka anlatamadık sizin ihtirasınız yüzünden.

Ben yoruldum artık, burada kalmam için bir nedenim kalmadı. Ülke sizin olsun, tepe tepe kullanın...

Hadi eyvallah.

PostgreSQL'de Türkçe sıralama destekli veritabanı yaratmak

Bu soru bana çok soruluyor, arşiv olsun diye yazayım. Öncelikle bu komut işletim sisteminin İngilizce ve UTF-8 kurulduğunu varsayıyor.

Komut şu:

CREATE DATABASE tr ENCODING='UTF-8' LC_COLLATE = 'tr_TR.UTF-8' LC_CTYPE='tr_TR.UTF-8' TEMPLATE template0;

Burada önemli şeylerden birisi CTYPE. Onu C yapsaydık upper/lower fonksiyonları düzgün çalışmazdı.

Bir de şablon olarak template0 kullanmalıyız -- bunun nedeni template1'in dil kodlamasının İngilizce olması (üstteki varsayım nedeniyle).

En basit hali ile konu bu kadar.

3. Türkiye PostgreSQL Konferansı'nın ardından

Biraz gecikmeli de olsa 3. Türkiye PostgreSQL Konferansı'nı değerlendirmek istedim.

Bu seneki konferans, İstanbul'daki 2 büyük etkinlikle aynı gün, ama Ankara'da idi. Biz tarihi daha önceden belirlemiş olmamıza rağmen geç duyurduğumuz için çakışıyor gibi gösterildik. Bir dahaki sefere zamanında duyuracağız, bundan ders aldık.
Continue reading "3. Türkiye PostgreSQL Konferansı'nın ardından"

3. Türkiye PostgreSQL Konferansı başlıyor!

PostgreSQL Kullanıcıları ve Geliştiricileri Derneği, 2011 ve 2012 yıllarında düzenlenen 1. ve 2. Türkiye PostgreSQL Konferansları'nın ardından, 06 Aralık 2014 tarihinde 3. Türkiye PostgreSQL Konferansı'nı Ankara'da TOBB Üniversitesi'nde düzenliyor.

Bu sene Türksat, EnterpriseDB ve Profelis Platin, Citusdata ve Okul Bilişim Gümüş, Kartaca, Positive, Skyatlas ve Yurdum Yazılım da promosyon sponsorları oldular. Ayrıca destekleri için TOBB Üniversitesi ve BMO'ya da teşekkür ederiz.

İlkinde 125 katılımcı, 8 konuşmacı, 5 sponsor firma, ikincisinde ise 250 katılımcı, 2 salonda 1'i yurtdışından toplam 12 konuşmacı, 1'i yurtdışından 8 firma sponsoru ile yaptığımız etkinlik için bu sene kamu ve özel sektörden 300'den fazla katılımcı beklenmektedir.

http://pgday.postgresql.org.tr/

PostgreSQL Europe başkanı, PostgreSQL Core Team üyesi, ve committer
Magnus Hagander, 2014 konferansında açılış konuşmasını yaparak bizi
onurlandıracak.

Konferans programına buradan ulaşabilirsiniz.

Konferans öncesi kayıt yaptırmanızı rica ediyoruz:

Sosyal Medya:

Facebook: https://www.facebook.com/events/1483047971981153
Twitter: @PgDayTR , resmi hashtag: #pgdaytr

Katılım herkese açık ve ücretsizdir.

Konferansta görüşmek üzere!

Yoksa siz hala duymadınız mı? Akademik Bilişim 2013'deki eğitimler duyuruldu!

Akademik Bilişim Konferansı'nda bu sene de konferans öncesi 4 günlük eğitimler olacak. Geçen senekilerden daha da fazla konu var elimizde! PDF formatındaki kurs duyurusu burada, HTML olanı da burada. Anımsatalım: Tüm eğitimler ücretsiz!

Bu sene ben yine PostgreSQL anlatacağım. Eğitim bilgileri burada. Ancak açık konuşmak gerekirse, aklım canım dostum Murat Koç'un vereceği Sanallaştırma eğitiminde olacak. Sadece sanallaştırma değil, aynı zamanda kümeleme konusunda da Murat çok değerli bilgileri aktaracak. Birkaç defa kendi eğitimimi iptal etmek istemedim değil, o derece. Onun dışında, uzun zamandan beri görmediğim Gökhan Moral, Android eğitiminin bir gününe katılacak. Kendisi ünlü Siyah modun geliştiricisi.

Ayrıca, canım hocamız Mustafa Karakaplan da orada olacak. Hakan Uygun ve diğer tüm penguenleri de birarada görebileceğiniz bu konferansı kaçırmayın.

Kayıtlar 15 Aralık'da açılacak. Karar verin şimdiden. PostgreSQL'e geleceklerle görüşmek üzere şimdiden.

4+4+4 : Milli Eğitim Bakanı Sayın Ömer Dinçer'e açık mektup

Aşağıdaki yazıyı 28 Mart 2012'de yazmış, ancak göndermemiştim. Milli Eğitim Bakanı Sayın Ömer Dinçer'in bugün (3 Eylül 2012) yapmış olduğu açıklamalardan sonra yazıyı göndermeye karar verdim; tabii ki bazı eklemelerle.

Öncelikle, Sayın Bakan'ın açıklaması burada , ve burada.


Continue reading "4+4+4 : Milli Eğitim Bakanı Sayın Ömer Dinçer'e açık mektup"

Linux and Huawei E3231 -- it works

I just got this USB dongle, provided by Three.co.uk. It is pretty new, so it might be hard to run under Linux -- and as far as I google'd, noone could make it work.

Here it what I did to make it work:

Unpack the dongle
Insert sim
Plug it to your laptop
Wait for a minute

It works! :-P

This is on Fedora 17, kernel 3.5.2-3.